Γιατί την άνοιξη και το καλοκαίρι αδυνατίζουμε ευκολότερα;

Την άνοιξη, η διάρκεια της ημέρας επιμηκύνεται και παρατηρείται αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η κατανάλωση θερμίδων και ημεταβολική δραστηριότητα.

Δηλαδή, μπορεί να τρώμε το ίδιο με το χειμώνα, αλλά «καίμε» πολύ περισσότερο.

Επιπλέον, η καλοκαιρία βελτιώνει τη διάθεση και μειώνει την όρεξη μας. Συγκεκριμένα, η ευδιαθεσία, η οποία προκαλείται σε σημαντικό βαθμό από την καλοκαιρία, συμβάλλει στην αυξημένη έκκριση κατεχολαμινών, όπως είναι η αδρεναλίνη και ηνοραδρεναλίνη.

Οι δύο αυτές βασικές ορμόνες του αυτόνομου νευρικού συστήματος είναι ισχυροίανορεξιογόνοι, θερμογενετικοί και λιπολυτικοί παράγοντες, που συμβάλλουν στην απώλεια βάρους, τόσο με τον περιορισμό της όρεξης όσο και με την αυξημένη καύση θερμίδων, αλλά και με την αυξημένη διάσπαση λίπους.

[ads]

Επιπλέον, η καλοκαιρία ευνοεί το αδυνάτισμα, μιας και οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν την ανάγκη για ενυδάτωση (πρόσληψη υγρών).

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η ανεπαρκής ενυδάτωση του οργανισμού μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση παχυσαρκίας.

Αυτό γιατί το σώμα, στην προσπάθεια του να αντιμετωπίσει την ανεπαρκή παρουσία υγρών, αναζητά την πρόσληψη λιπαρής τροφής, αφού ο μεταβολισμός των λιπών αποδίδει αρκετά μεγάλη ποσότητα νερού, συγκριτικά με το μεταβολισμό τωνυδατανθράκων και των πρωτεϊνών.

Αντίθετα, η κατανάλωση 500ml νερού μπορεί να προκαλέσει αύξηση του μεταβολισμού κατά 30%.

Πηγή: http: toblogtonkirion.gr

Comments

comments

Posted in Γυμναστική, Γυναίκα, Διάφορα, Ενδιαφέροντα.